המוצא מט"ח בארץ ישראל, האם צריך להכריז?

שאלה:

המוצא שטר של מאה דולר וכדו' בארץ ישראל, האם צריכים להכריז את זה? הנה אף שקי"ל שמעות אין בהם סימן, י"ל שזה רק לגבי שקלים (בארץ ישראל), שהרי זהו דבר רגיל, ואם מכריזים "מצא כסף", ומישהו טוען שנאבד ממנו "מאה שקל" אין זה חשיב סימן, אבל י"ל שכסף ממדינה אחרת, וכגון שאומר שמצא שטר של מאה פרנק וכדו', נראה שמהני. האם אתה מסכים לזה (לגבי פרנק)? האלתי לגבי דולרים, שהרי זה קצת רגיל להשתמש בדולרים.
בקיצור האם זה חשיב סימן לומר למי שמצא כסף בארץ ישראל, שהיה שטר של מאה דולר?

תשובה:

שלום רב

המוצא מעות בין של מדינה זו בין מדינה אחרת הרי אלו שלו. ואין הבדל בסוג המעות, וגם במטבע שלא נסחרת כאן במדינה. עיין במקורות. ולכן אין הבדל בין פרנק דולר שקל, בכל סוגי המטבעות שייך למוצא.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסב סי"ג וז"ל: אפילו אמר רשומה היא בחותם מלך פלוני, או אפילו אמר שמי כתוב עליה, אין מחזירין לו, מפני שמטבע ניתן להוצאה ושמא הוציאה ומאחר נפלו. מבואר שמטבע הוא דבר סחיר, ולכן שם המלך – סוג מטבע, או שמו רשום על המטבע אינו מהווה סימן, מאחר והיום הוא בידו ומחר אצל אחר.