אוסף צדקה שנראה כאוכל בלי ברכה

שאלה:

שלום הרב, ראיתי משולח המסתובב בביה"כ שנוהג שלא כדת תורה (כגון שלא בירך לפני שאכל וכדו') ועכשיו ההרגש שלי הוא להפסיק מליתן לו מעות צדקה, האם זה נכון? והאם עלי לפרסם זה? או אולי שזה לא העסק שלי

תשובה:

שלום רב,

ברור שלא. כיצד ניתן לחשוד בו שעבר על עבירה במזיד, ואכל בלי ברכה. הרי יתכן שהוא בירך מקודם (ואולי אינו יודע את פרטי הלכות ברכות של שינוי מקום וכד'). או סתם כך אולי הוא בירך ולא שמת לב, ואפילו שברור לך שלא בירך אולי זה היה בשוגג כאשר מחשבותיו היו תפוסות כיצד לשכנע את זה שמולו…כלומר, כל אדם יש לו חזקת כשרות וברור שאסור לספר עליו לשון הרע ועוד לגדוע את פרנסתו בגלל דבר כזה.

ובכל מקרה, זה ברור שהשאלה היא רק אם הוא אוסף צדקה למטרה מסויימת – לארגון מסוים, שאם הוא נראה כגוזל מהקב"ה אולי גם יגזול מאלו ששלחו אותו. ועל כך, ברור שאסור לחשוד בו כנ"ל. אולם אם הוא אוסף לעצמו, ברור ששאלה זו אינה קיימת כלל.

בהצלחה