הנחת קרטון ספרי קודש על הריצפה

שאלה:

שלום. האם מותר להניח קרטון שבתוכו ספרי קודש על הארץ? אשמח למקור. תודה!

תשובה:

שלום רב

לגבי ספרים שכבר השתמשו בהם, לכתחילה יש לעשות הגבהה לפחות של טפח, ובדיעבד כיון שהם מונחים בכלי המיקל יש לו על מה לסמוך.

ספרים שלא באו עדיין לידי שימוש קדושתם פחותה, ולכן אין צורך בהפסק של גובה טפח ודי בהפסק כל שהוא – חתיכת קרטון או ניילון וכדומה, אולם להניח על הריצפה ממש אין היתר.

מקורות:

א. ראה ש”ך יו”ד סי’ רפב ס”ק ח וברמ”א שם. וע”ע ארחות רבינו ח”ג עמ’ קסג. אם הספרים מונחים בתוך כלי יש להקל יותר.

ב. ראה מכתבי החפץ חיים סי’ פג, ומקורו במשאת בנימין סי’ ק והובא במשנה ברורה סי’ שלד ס”ק נ ובנודע ביהודה מהדו”ת יו”ד סי’ קעג. ולכן אם חבילות הספרים מגיעות עטופות בנייר מותר להניחן על הארץ.