גזל מהצבא איך ולמי ישיב

שאלה:

שלום הרב
רציתי לשאול לגבי גניבה מהצבא שירתתי בבסיס שיש בו הרבה ציוד ולקחתי מלא ציוד לבית היחידה נמצאת באוגדת יהודה ושמרון הציוד שאצלי החזרתי דרך חבר בקבע שמשרת בתל השומר האם בכך ביטלתי את הגזל למרות שזה לא היחידה שלי זה אותו צבא או שצריך דווקא לאותה יחידה
2. יש ציוד שנהרס או התבלה מה עליי לעשות איתו יש לציין שמדובר לדוגמא בשקי שינה או ציוד משרדי כמו טושים וכאלה דברים שהשתמשתי ואין לי מושג איפה הם איך אפשר לתקן את הגזל
3. אני קצת מתבייש לומר אבל קנו לאחת היחידות מלא לדימרנים ( אולרים ) והפקידו את זה אצלנו וגנבתי אחד והיה חסר לאחד מאותם אנשים שאמור לקבל את האולר כמתנה על השירות שתרם אין לי מושג מי זה ואיך להגיע אליו וכן למי אני יחזיר הרי הצבא קנה את זה כדי לתת את זה לחייל שבסוף לא קיבל את זה האם צריך להחזיר לצבא או לאותו אדם
4. נתתי לאנשים חלק מהציוד ואני אומר להם שזה גזל אבל עדיין הם לא רוצים לתת לי את אותו ציוד מה אני יעשה האם זה גזל שלי או שלהם
5. לקחתי הרבה דרגות כמו סמל סמ”ר וכן דרגות של קצינים ונגדים אפילו היה לי של אל”מ נתתי את הסמלים לחבר אבל נתתי לו במידה מוגזמת נגיד במקום אחד שזה מה שהוא צריך נתתי לו 8 וכן באותה תקופה הייתי עובד רס”ר ולכן היה לי גישה לדרגות לכן זה גזל שלקחתי מצד שני זה נכון גם לגבי כול השאלות הצבא ( כלומר הקצינים הבכירים בצבא ) יודע שחיילים לוקחים דברים יש אפילו יום מיוחד שהצבא מפרסם להחזיר מה שלקחו האם נאמר שאם החזרתי מה שבידי יצאתי ידי חובת גזל אפילו שחלק כבר נעלם כי הצבא יודע שלקחו כמו שבתי מלון מתייאשים ויש להם הבנה אפילו שהם מזמינים מישהו הוא עלול לקחת מגבת או סבון לכן בעצם הגיוס שלי הצבא ידע שאני עלול לקחת דברים קטנים כמו דרגות וחיבלת טושים
תודה רבה על האתר שמציל כול כך הרבה אנשים

תשובה:

שלום רב,

תשובות

  1. השבת הציוד לבסיס אחר נחשבת השבה מעולה.
  2. כדי להשיב גזל של רבים יעשה צורכי רבים וכך משיב את הגזלה. צורכי רבים הינו כל דבר ששייך לרבים שהרבים נהנים, כגון בניין מקווה, בית מדרש וכדו'. מרן הח"ח בספרו אהבת חסד הביא בשם השל"ה שאם ינדב ספרים לבית הכנסת נחשב צורכי רבים.
  3. חובתך הינה לצבא ולא לחייל שלא קיבל בגללך, שכל עוד שלא קיבל החייל את האולר מהצבא אינו של החייל אלא של הצבא, והגזילה הינה מהצבא.
  4. כל עוד והם אינם משיבים נחשב לגזל שלך, מאחר ואתה לקחת מהצבא.
  5. דברים קטנים שהצבא לא מקפיד שלוקחים מותר לקחת. אבל דברים שמקפידים שלוקחים והצבא יודע שנלקחים, לא פוטר את הגזלן, וכמשל שהבאת שהמלון יודע שנעלמים דברים, אין הכוונה שמוחלים, אלא שווה להם ההפסד מול הרווח, אבל מחובת הלוקח להשיב.

מקורות:

  1. ראה שו"ע סימן שסו סעיף ב הגוזל את הרבים ואינו יודע למי ישיב יעשה צורכי רבים. ושם הכוונה שגזל מהרבה אנשים פרטיים. אך אדם שגזל מהצבא – ממון רבים, התקנה להחזיר לצורכי רבים הינה תקנה מעולה יותר מהמקרה של השו"ע שגזל אנשים פרטיים ומחזיר לצורכי רבים.
  2. יש להביא את דברי האגר"מ (חו"מ סימן פח) שכתב שמחזיר לצורכי רבים ונותן לבית כנסת לא יתן בתורת צדקה ויחזיקו לו טובה או יכבדו אותו על כך.
  3. ההשבה צריכה להיות מהרשות שממנה לקחת, וכיון שלקח מהצבא צריך להחזיר לצבא.
  4. הנתינה שלך לאחרים נחשב לשינוי רשות, ולא השבת גזל, ואינו פוטר אותך מגזל. ויש לדון האם הם צריכים להחזיר, האם שייך בממון ציבור יאוש ושינוי רשות. וצ"ע.