אמירת קדיש יתום כמנהג המקום או כמנהגי האבות

שאלה:

שלום לרב,
1.האם ניתן לשלם מכספי מעשר לצורך פרנס היום?
2.האם ספרדי שמתפלל אצל אשכנזים ׁ(והפוך) יאמר קדיש יתום לפי נוסח המקום או לא ישנה מהנוסח הרגיל מבית אבא?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אני מבין שכוונתך לתרומה לבית הכנסת, בודאי ניתן לתת מכספי מעשר.

היום בארץ ישראל שיש קיבוץ גלויות עצום, לא נהגו לחשוש בענין זה על איסור לא תתגודדו, ולכן נהגו רבים שכל אחד אומר כמנהג אבותיו. אמנם, אם מדובר בבית כנסת יעודי, שיש בו מנהג מאוד קבוע ומקובל, כמו ישיבה שמונהגת על ידי רב שכולם תלמידיו וכיוצא בזה, ודאי יש לעשות כמנהג המקום, אבל אם זה בית כנסת שכונתי ציבורי, נהגו להקל בזה. הגרב"צ אבא שאול היה נוהג לחלק לענין זה בין עיקר הקדיש – עד דאמירן בעלמא, לסופו, והיינו שויצמח פורקניה יש לומר גם בבית כנסת אשכנזי, אבל מה שאומרים בסוף ישועה ונחמה וכו', זה יש להשמיט כמנהג המקום.

בהצלחה רבה