כיצד ניתן לנהל מדינת הלכה?

שאלה:

שלום
1. האם מותר להרכיב פירות הדר, כלומר מין במינו?
2. אדם שרצח, ללא עדים, האם בית דין יכולים להענישו או שחייב עדים והתראה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. מין במינו כמו תפוז בתפוז מותר, אבל לא את כל פירות ההדר זה בזה כמובן, זה אסור ממש.
  2. אין כל אפשרות לבית דין לחייב מיתה בלא עדים והתראה, אם כוונתך לשאול כיצד בעצם נוכל לקיים חיי תורה תקינים בארץ לאחר שיחזרו כולם בתשובה ונכונן מדינת הלכה, יש נקודה שחובה לדעת: בכל הנושא של עונש בתורה יש שני מושגים שונים – שמירת הסדר הציבורי וכפרה, עונשי התורה בדרך כלל הן לכפרה ולא לשמירת הסדר הציבורי, לזה יש סמכות לבתי הדין לענוש כפי ראות עיניהם, במאסר או כל דבר אחר כמקובל בעולם המערבי כולו. התורה כלל לא עוסקת בזה. בכל הדורות היה בכל קהילה עמוד קלון או תא מאסר, קנסות כספיים וכו' וכו', וזה יהיה ומסתבר שבזה כל שלפי ראות עיני הדיין יש איש מסוכן לציבור, הוא יאסר בבית מאסר גם בלא הכללים הרגילים. לשם דוגמא, בתורה אין שום עונש לגזלן [גנב משלם כפל, גזלן רק מחזיר מה שלקח…] ברור שאין הכוונה שכך ישאר, אלא שהתורה לא עוסקת בזה ומשאירה זאת להחלטת בית הדין.

הצטרף לדיון

תגובה 1