תפילה בציבור כאשר הוא שומע את תפילת הציבור מבית הכנסת

שאלה:

שלום. האם אדם שנמצא בחדר סמוך לאולם התפילה עם דלת פתוחה ושומע ברכות ועונה אמן מצטרף למנין על אף שאינו רואה את המתפללים והמתפללים לא רואים אותו?

תשובה:

שלום וברכה

אם אינם יכולים לראות אלו את אלו אינו מצטרף, אבל הוא כמובן יכול לענות אמן וקדושה, ויש שהקלו בזה.

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה בדעת הרדב"ז בסי' נה סעי' יח. אמנם יש שסברו שכאשר יש עשרה בבית הכנסת כיון שהוא שומע ומתפלל איתם זה נחשב תפילה בציבור, ראה מחזיק ברכה לחיד"א נה, ח, ותות חיים סופר שם כ, ויש מגדולי החסידות שנהגו לסמוך על כך, והיו יושבים בחדר נפרד בסמוך להיכל התפילה ושומעים את תפילת החזן.