בסיס לדבר האסור והמותר

שאלה:

בשבת לסועדה שנייה מכמה טעמים אני מוכרח לטלטל מגש שהיה הנרות דולקות עליו וכדי להנצל מאיסור טלטול נהגתי להניח טבעת זהב על המגש דהוי דבר חשוב יותר. אמנם שיטת המ"א (רעז:ח) ומ"ב שם (ס"ק יח) שככרות וצרכי שבת חשיבים יותר משום שהם צרכי שבת. ויותר מזה באג"מ (או"ח ח"ה סכ"ב ס"ק י"ז) כתב שאפילו סידור חשוב יותר אם צורך אותו דבר. ועכשיו אני שואל מעלתכם שאולי אין חשיבות ערך מעלה ומוריד כלל ואע"פ שהטבעת בערך יותר מהפמוטים כיון שאין לי צורך מהטבעת בשבת כלל אפשר חל שם בסיס על המגש.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הערך הכספי של הדבר המותר יקר באופן משמעתי מהדבר האסור, ברור שזה נחשב בסיס לדבר האסור והמותר, החידוש הוא שגם כאשר יש צורך מיוחד באותה שבת בדבר המותר זה נחשב שווה ערך, ראה כאן בהרחבה.