מכירת נכס או משכון! מותר או לא כדאי

שאלה:

הרב נכס ראשון שבן אדם קונה
זה רשום אצלו בטאבו
אבל עם הבן אדם רוצה להתקדם לבית יותר גדול
כי המשפחה התרחבה ברוך השם
אז האם ניתן ומותר למשכן את הבית לבנק
ואז בעקרון הבנק נותן לך
משכתנא בשביל להגדיל את הבית שלך
וזה נקרא משכון
מותר להכניס את הבנק
להיות שותפים שלך
לנכס הראשון
עד שתסתיים המשכנתא?
או עדיף להשאר בבית הקיים
כי זה גם סוג של מכירה
כי חס וחלילה אדם שלא יעמוד במשכנתא ייקחו לו את הבית
כי בגמרא תנאים לא היו מוכרים נכסים
או שאני טועה..

תשובה:

שלום רב,

הגמרא בקידושין [נט, א] אומרת שלמכור קרקע ראשונה שאדם קנה אינו סימן טוב. מרן הגרי"ש אלישיב סובר שדברי הגמרא מוסבים על זמנם, שהיו נהוג לקנות קרקע לצמיתות, ונחשב נחלה שלו, וכשמוכר את נחלתו אינו סימן טוב. אך כיום שנהוג לקנות בתחילה דירה קטנה וברבות הימים שתתרחב המשפחה ימכור את הדירה ויקנה דירה גדולה יותר, אין קפידה של הגמרא שלא למכור קרקע ראשונה. [מפי השמועה שמעתי שמרן הסטייפלר, ובנו שיבלח"ט הגאון רבי חיים קנייבסקי כן הקפידו שלא למכור קרקע ראשונה].

אם לא מוכר אלא ממשכן את הדירה נראה שמותר ואין זה נחשב למכירת קרקע, בפרט שלא מעביר את הקרקע לבנק, אלא נשארת בידו ורק משעבד את הקרקע לבנק.

מקורות:

ראה ספר הערות עמ"ס קידושין דף נט,א