שיעור אכילה בברכת המזון / אני מתבייש לברך

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
כמה כמות לחם צריך לאכול כדי להתחייב בברכת המזון?
ואם בירכתי ברכת המזון בלחש בצורה שלא שמעתי את הברכה יצאתי ידי חובה?
ואם בירכתי אצל קרובי משפחה שלא שומרים שבת ולא היה לי נעים לברך מולם אז בירכתי מהר ובלחש יצאתי ידי חובה?

תשובה:

שלום וברכה

השיעור לחיוב ברכת המזון הוא כזית, כ30 סמ"ק, שזה בערך חצי פרוסת לחם בינונית, כעין גודלה של קופסת גפרורים.

לכתחילה המברך צריך להשמיע לאוזניו, אבל בדיעבד גם אם לא השמיע לאזניו יצא ידי חובה בתנאי שהיתה זו אמירה בתנועת השפתייים והוצאת הדברים בחיתוך הדיבור, ולא רק הרהור הלב, ראה בענין זה בשו"ע סי' סב ומשנה ברורה שם.

מצער מאוד שאתה מתבייש לברך בפני קרוביך, ההיפך הוא הנכון, הם אלו שצריכים להתבייש שאינם מברכים!! עם ישראל לאורך כל ה3500 שנה האחרונות הקפיד בגאון על שמירת המצוות. שים לב שכאשר אתה מברך על המזון אתה נוהג כמו כל רבותינו גדולי הדורות הצדיקים והצדקניות, ומי שאינו מברך על מזונו, במה שונה אכילתו משאר בהמה וחיה?…

עוד כלל כדאי לך לדעת, אולי קצת פסיכולוגיה… האנשים סביבך יתייחסו אליך כפי הדרך בה אתה נוהג. אם תקיים את המצוות בגאווה ובגאון, יכבדו אותך, אם תסתתר ותתביייש, הם אכן יראו בזה דבר מגגוחך ועלולים ללעוג לך. נהג בגאווה ותראה להם את הדרך במעשיך!

בהצלחה רבה ושבוע טוב.