פדיון הבן בלידת מלקחיים

שאלה:

שלום וברכה

האם בכור שנולד בדרך הרגילה

אבל נצרכו לקרוע ולפתוח קצת את דרכי הרחם ולהשתמש במלקחיים כדי להוציאו

האם צריך פדיון הבן בברכה ?

תשובה:

שלום וברכה

בלידת מלקחיים נחלקו הדעות: בשו"ת מהר"ש ח"ד סי' ט כתב שיש לפדותו בברכה, וסבר שהכלים אינם נחשבים חציצה, כיון שיש סכנה בלידה זו, והמלקחיים מסייעים לרפואת האשה, וממילא היא אינה מקפידה על המצאותם, כעין הסברות שנאמרו בזה לגבי טבילת נדה עם גבס ותחבושות וכו'. וכ"כ בלושי מרדכי יו"ד סי' קל ועוד אחרונים. אולם בס' חלקת יואב ח"א סי' כו נקט שיש בכך חציצה, והוסיף שאף אם זה ספק חציצה הרי יש כאן דין המוציא מחברו עליו הראיה, והכהן כבר אינו יכול לתבוע את סכום הפדיון וממילא אין גם מצוה. וכ"כ בס' אבני נזר יו"ד סי' שצא – שצד, וכן הסכימו רבים, ראה תשובות והנהגות יו"ד סי' תרסה בשם גדולי ירושלים, וכן יש לנהוג למעשה לעשות פדיון ללא ברכה, ואפשר גם במתנה על מנת להחזיר, וע"ע בזה בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' קכה.

מזל טוב ורוב נחת.