לימוד לאור הנר בשבת

שאלה:

שלום אשמח אם אפשר לבאר לי את החילוק ברכ"י סי רעה סקא מה הכונה גזרו בכולל ולא בפרטות? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה
כוונתו כך: האיסור לעלות באילן או לשוט בנהר לא נאמר ספציפית על הענין של שופר, אלא גם מי שרוצה לשוט להנאתו או כדי להביא גלידה, ממילא נכלל בזה גם באופן שרצונו לדבר מצוה, שהרי זה איסור כללי שחל באופן מוחלט ותמידי. אבל כאן הכל מדובר על קריאה של מצוה, ולכן לכתחילה כשנעשתה התקנה חילקו בה חכמים באופן הזה כדי להתיר באופנים מסויימים את הלימוד.