דפי הגהה של ספר – מוקצה בשבת

שאלה:

שלום לרבנים למה יש מתירים ללמוד בספר שצריך הגהה הרדבז כתב שאסור דדמי לזה שאסור לאדם לפקוד שדותיו בשבת כדי לראות מה הם צריכים? (ח"ב סי תרץ) מה המתירים יגידו על זה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בדפים כאלו של ספר המיועד להגהה לפני הדפסה יש שתי סיבות לאיסור: האחד הוא כלי שמלאכתו לאיסור, כיון שתכליתם לכתוב עליהם את השינויים, והשני, חשש שמא יבוא לתקן. מבחינת הדין של כלי שמלאכתו לאיסור מותר להשתמש לצורך גופו, ולגבי החשש השני יש שכתבו שכאשר ברור לו שכרגע אינו עוסק בכך והוא רק רוצה לעיין תוך כדי לימודו – מותר. למעשה נראה שהמנהג להחמיר בזה.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי' יח ובהערות שם.