שליח ציבור שטעה בחזרת הש"ץ

שאלה:

שלום
אבקש לברר כיצד על ש"ץ לנהוג, כשמתפלל עם הציבור שמונה עשרה, לפני חזרת הש"ץ ושכח לומר תן טל ומטר לברכה ועבר את ברכת שומע תפילה. מחד גיסא, עליו לחזור לברכת השנים, אך מאידך גיסא, הדבר יהיה לטרחא דציבורא. האם עליו להשלים תפילת היחיד שלו, אף שזו לא תעלה לו ותהיה ברכה לבטלה, או שעליו לחזור לברכת השנים, על אף הטרחא שציבורא?

תשובה:

שלום רב

הכלל מאוד ברור, כל מקום שהיחיד חוזר גם הש"ץ בחזרת הש"ץ חוזר ולא שייך כאן טירחא דציבורא שהרי הם עצמם מחוייבים בתפילת חזרה כהוגן…

להבא אגב, שיקשיבו טוב יותר ואז זה לא יקרה…

מקורות:

שו"ע סי' קכו סעי' ג ומשנה ברורה שם ס"ק יג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום. תודה
    ככל הנראה, לא הבהרתי היטב שאלתי
    כוונתי לתפילת השמונה עשרה, שכל אדם מתפלל לעצמו (במנין), לפני חזרת השץ.
    השאלה מתמקדת בש"ץ בעודו באותה בתפילת יחיד, לפני חזרת הש"ץ
    האם באותה תפילת יחיד שבה טעה, יידרש לחזור, אף שהדבר יעכב סיום תפילתו ולכן יתחיל באיחור חזרת הש"ץ (טרחא דציבורא), או שעליו להמנע מלחזור בתפילת היחיד, אף שברכתו תחשב לכאורה לבטלה, כדי שלא לגרום לטרחא דציבורא ומתוך ידיעה שיזכה להשלים תפילה ללא שיבוש בחזרת הש"ץ.

  2. אם השלים כבר תפילתו, סומך על חזרת הש"ץ ואינו חוזר, ראה שו"ע קכו, ד. כאשר הוא עדיין באמצע התפילה ואם ימשיך הוא עכשיו עושה לכתחילה ברכות לבטלה, עליו לחזור, ואם הוא חושש לטירחא דציבורא, יסמן לאדם אחר שיגש במקומו לחזרת הש"ץ, ראה כף החיים שם ס"ק כד, לקט הקמח החדש ס"ק יד ועוד רבים.