נשים באמירת ברכות – אשכנזים

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אני בחורה ספרדייה שמתחתנת עם אשכנזי וראיתי את הסידור האשכנזי.
רציתי לשאול:
1. אשכנזייה מברכת בברכות השחר "שלא עשני עבד" או "שלא עשני שפחה"?
2. אשכנזייה מברכת בברכות השחר "שלא עשני גוי" או "שלא עשני גויה"?
3. אשכנזיות מברכות על ההלל?
4. אשכנזיות מברכות בשם ומלכות ברכות קריאת שמע ו-"גאל ישראל" ?

תודה רבה !!!

תשובה:

שלום וברכה

אשה מברכת שלא עשני עבד ושלא עשני גוי, אמת שיש סידורים קדומים שכתוב בהם כדבריך, אבל המנהג אינו כך. הרעיון הכללי הוא מאוד פשוט, הברכות האלו הן בעצם על קבלת המצוות לפי סדר יורד: הגבר שחייב במצוות שהזמן גרמא מודה לה' שלא עשה אותו אשה שפטורה ממצוות אלו, האשה מודה שלא עשני עבד [אם לא היתה כפי שהיא היום אין הכרח שהיתה נקבה דוקא…] שאינו יהודי גמור, ואחר כךממשיכים ומודים שאנחנו יהודים.

אשכנזים מברכים על ההלל גם נשים, וכן ברכות קריאת שמע נשים מברכות כמו אנשים, ובכלל בכל המצוות שהן פטורות מהן מעיקר הדין כאשר הן מקיימות אותן, כמו לולב סוכה וכו', הן מברכות.

בהצלחה רבה ושיהיו לכם חיים מאושרים יחד!