משפחתון שההורים החליפו ילדים באמצע השנה

שאלה:

הורים הכניסו למשפחתון ילד גדול ובאמצע השנה החליפו והכניסו במקמו את בנם הקטן אך הוא לא קיבל אישור מהרשויות ולכן מבקש הבעלים של המשפחתון מחיר מלא וההורים טוענים שאם היו יודעים שהמחיר כ"כ גבוה לא היו מכניסים את בנם למשפחתון והלה טוען שכתוב בחוזה שההורים מתחייבים במחיר מלא ואח"כ יזוכו מהרשויות בהחזר וא"כ אינו צריך לספוג את ההפסד

תשובה

ההורים חייבים במחיר מלא

ביאור התשובה

בסי' מה ס"ג מבואר שהחותם ולא קרא או לא הבין אינה טענה ולכן כיון שבחוזה מפורש שההתחייבות על ההורים ורק שיכולים לקבל החזר א"כ אם לא קיבל החזר אין בכך לגרע זכותו של בעל המשפחתון ונשאר ההסכם בתקפו כמו כל התחייבות ממונית שאין בה חזרה מסיבות חיצוניות

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי