מסייע ביד עוברי עבירה – בניית אתר למסעדת טריפה

שאלה:

האם מותר לבנות אתר אינטרנט למסעדה לא כשרה?
שלום, אני בונה אתרים ומתכנת. היום יצא לי מקרה (שחוזר על עצמו מפעם לפעם), שאדם רוצה שאבנה לו אתר לצורך פירסום שירותי האוכל שלו. כששאלתי אותו אם זה כשר, הוא אמר שחלק לא, כי יש גם בישולים של בשר וחלב.

עקרונית אני נוטה גם ככה לא להיות חלק מזה, אבל רציתי לדעת האם מבחינה הלכתית זה אסור או שאין בעיה ?

בניית האתר כוללת גם תהליך של הכנת הדפים כמו שהלקוח רוצה. וגם הכנסת התוכן (טקסט ומאמרים ) לאתר.

יש לציין שיכולתי גם לא לשאול את הלקוח על מה האתר, ולשחק ראש קטן.

יום טוב.

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין, כיון שאתה לא מסייע בעצם קיומה של המסעדה, וגם לא מגיש בפועל אוכל ללקוחות, אין כאן איסור של מסייע ביד עוברי עבירה, כיון שזה הוא סיוע עקיף מאוד, אמת שהנפש היפה סולדת מכל קשר למסעדה שכזו הרומסת את התורה הק', מחטיאה את הרבים ומחללת שם שמים.

מקורות:

בגמרא בעבודה זרה מבואר שאיסור לפני עיור לא תתן מכשול נאמר רק באופן שמכשיל את המקבל בעבירה ממש, אבל אם רק מאפשר לו להכשיל אחרים אין בכך חשש, ולכן התירו למכור לגוי דבר שהוא עלול למוכרו לצורך עבודה זרה. אולם, להלן שם טו ע”ב אמרו בגמרא, שדין זה אינו אמור אלא כשמוכר לגוי שאינו מצווה על לפני עיור לא תתן מכשול, אבל אם בעל החנות הוא יהודי, נמצא שעל ידי המכירה מכשילים אותו באיסור של לפני עיור, ועל הכשלה זו לבד עובר בעל הבגד בלפני עיור לא תתן מכשול. וראה ר”ן שם.

אולם, כיון שלא מדובר באיסור לפני עיור דאורייתא אלא באיסור של מסייע לדבר עבירה בלבד, שכן ניתן להשיג איש מקצוע כמוך שיעשה עבודה זו, התירו בכך כשהדבר כרוך בהפסד ממון והעבירה אינה נעשית מיד, וראה עוד בענין זה כאן בהרחבה.

כמו כן ראה שו”ת שבט הלוי ח”ג סי’ כא ח”ה סי’ כו וח”ט סי’ קנט על פי שיטת הש”ך הידועה בזה לגבי הכשלת אדם המומר לכל התורה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה לרבנים על התשובה הענינית והמהירה.

    אני גם אשתדל לעיין בציונים, אם אפשר לדעת הבהרה עד היכן מגיע עניין זה,

    כלומר אז איך אפשר לדעת אם מותר , אתרים של פריצות (שיש עצם איסור בלראות את זה),
    אתרים של הימורים וכיו"ב.

    יישר כח.

  2. כיון שכאמור אין כאן איסור אלא ענין של הרגשה, הכל תלוי בהרגשה שלך בכל דבר לפי ענינו… ברור שאתר שענינו פריצות זה דבר שצריך להתרחק ממנו [אני מניח שגם יהיו לך הרבה מכשולות באתר כזה תוך כדי עבודה…] אבל כאשר מדובר באתר שמטרתו אינה פריצות אלא שהוא מדבר בשפה החילונית… יש להקל יותר.

  3. הבנתי… תודה רבה הרבנים.

    אז אפילו אם בן אדם מציב שלט חוצות של פריצות מעקר הדין יש לזה היתר, כיוון שזה באחריות של מישהו אחר (המזמין של העבודה), ויש אחרים שזה יעשה על ידם…