מכר אתרוג ונמצא ספק חסר

שאלה:

מכר אתרוג בחזקת מהודר וביקש הקונה קודם הקניה  ללכת לשאול את הרב ותשובת הרב שהאתרוג מהודר אחרי החג בא הקונה ואמר ששאל רב אחר בחג ואמר לו שהאתרוג ספק חסר וא"כ מבקש הקונה לקבל את ההפרש בין אתרוג מהודר לאתרוג בינוני האם צריך לתת לו את ההפרש      ב.   אם הקונה קנה את האתרוג עבור אחר והשליח הלך לרב הראשון שהכשיר  והמשלח הלך לרב השני שפסק חסר מספק מה הדין

תשובה

אם הרב הראשון ראה את הבעיה ופסק שזה בסדר א"כ לא צריך להחזיר ואם לא הרגיש בבעיה צריך להחזיר  ב. בידע המוכר שהוא שליח ודאי צריך להחזיר

ביאור התשובה

בשו"ע סי' רלב ס"יב ברמ"א שדבר הנאסר מספק הוי מקח טעות ולא אומרים תביא ראיה שזה אסור כיון שגם דבר האסור מספק אינו שוה את המחיר ששילם עבורו וא"כ אם פסק הרב שהאתרוג חסר מספק א"כ הוי מקח טעות ולכה"פ אינו שוה מחיר של אתרוג מהודר וכן אם הרב הראשון לא הבחין בבעיה והשני פסק שהוא חסר מספק א"כ צריך להחזיר אלא שאם הרב הראשון פסק שזה בסדר אין צריך להחזיר מפני שיתכן והוא צודק ועוד שהלוקח סבר וקיבל לסמוך על פסיקת הרב הראשון בשעת קיום המקח   ב.   בסי' קפב ס"ב-ג בטעות שעשה השליח והודיע למוכר שהוא שליח חוזר המקח מפני שיאמר המשלח לתיקוני שדרתיך ולא לעוותי וא"כ הקובע את כשרות האתרוג הוא הרב שפנה אליו המשלח ולכן המקח בטל ואם רוצים המוכר והלוקח לקיים את המקח כדי שלא יפסיד הלוקח את המצוה ראוי שיחזיר לו את ההפרש

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי