ריבית פיגורים – האם מותר לי להמשיך לעבוד כאחראי ריבית פיגורים בקרן פנסיה ללא היתר עיסקא

שאלה:

בוקר טוב,
אני עובד בקרן פנסיה כאחראי ריבית פיגורים.

קרן הפנסיה אינה מוגדרת ככשרה ואין לה היתר עיסקה.
מהות החוב – מעסיק מחויב ע"פ חוק לבצע הפקדות לקרן הפנסיה של עובדיו עד ה 15 לחודש בגין שכר החודש הקודם. היות וכל הפקדה מושקעת מיד, איחור בהפקדה גורם להפסד רווח ותשואה באופן ודאי. ע"פ חוק על הקרן לפנות למעסיק בדרישה לתוספת תשלום המפצה את העובד על אובדן התשואה. הריבית מחושבת ע"פ שיעור קבוע (ריבית חשכ"ל) או תשואת הקרן – הגבוה מבניהם.
החוב מועבר לחשבון העמית ומגדיל את תיק ההשקעות של הקרן.
במסגרת התפקיד :
1.אני מעורב בהגדרת אוכלוסית המעסיקים אליהם ישלחו מכתבי דרישת תשלום.
2.נותן מענה למעסיקים המבקשים לערער על דרישת התשלום
3.פועל להגדלת שיעור הגביה.

האם מותר לי להמשיך לעבוד כשכיר בתפקיד זה / בקרן בכלל ?
במידה וכן, האם ראוי להדר לנסות למצוא מקום עבודה אחר אע"פ שלכאורה לא סביר שאמצא מקום עם תנאים כאלה (בהתחשב בכך שהנכשל בריבית אינו קם בתה"מ במידה וההיתר לא לכו"ע)?

תשובה:

שלום רב,

שאלתך אינה קשורה לריבית אלא לאיסור 'לפני עיור'. האם אני נחשב מסייע לדבר עבירה במה שאני עוזר לגבות ריבית פיגורים. ועונש שאינו קם בתחיית המתים נאמר על המלווה בריבית, ולא על מי שמסייע לאיסור ריבית.

ונראה להלכה שיש סימוכין רבים לכך שהינך יכול להמשיך בעבודתך, ואינך צריך לאבד פרנסתך.

בהצלחה

נפתלי בן חיים

מקורות:

עיין במשנה למלך הלכות מלווה ולווה פ"ד הלכה ב שהביא דעת הפני משה שאם הוא לא יושיט יין לנזיר יעבור אחר על כך אין איסור לפני עיוור. והמשנה למלך שם חלק עליו. וראה בשו"ת ציץ אליעזר מש"כ בזה. ועיין עוד שם שהרחיב לגבי רופא שצריך לעזור לאחרים לעבור איסורים האם צריך לפרוש מעבודתו משום איסור לפני עיור. ועיין עוד בהרחבה בשו"ת יביע אומר או"ח ח"ב סימן טו שהתיר למשכיר משרד למחללי שבת ויעבדו בו בשבת.