כיצד עושים צו ירושה?

שאלה:

שלום,
אבי נפטר לפני 21 שנים, לא הותיר צוואה ולא ביצענו – אימי ז"ל ואחיותי צו ירושה.
לפני 5 שנים נפטרה אחת משתי אחיותי.
לפני כחודש נפטרה אימי.
אני רוצה להוציא צו ירושה.
את מי עלי לרשום כיורשיו של אבי ז"ל? – את אמי ואחותי (שהיו בחיים כשנפטר ומאז נפטרו גם הן), ואת עצמי ואת אחותי שעודנה בחיים?
או שיורשיו הם כיורשי אימי – אחותי, אני, וילדיה של אחותי שנפטרה?

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שאתן שלש בנות ללא אחים.

שהאבא ז"ל נפטר, הירושה שלו עוברת ישירות לשלשת בנותיו. בין אם ביצעתם את הירושה בפועל ובין אם לאו. רק קנין מפקיע את האפשרות הזו. ומשלא נעשה כל קנין אחר. שלשת הבנות ירשו את חלקו בשווה. כלומר, ילדיה – יורשיה הם יורשים את חלקה. (אולם עפ"י הלכה אם בעלה קיים, הוא יורש אותה, ואת החלק שהיא ירשה בחייה- כלומר, ירושת האב).

לגבי ירושת האם – גם שלושת הבנות יורשות. ואת חלקה יורשים ילדיה. (בעלה אינו יורש את חלקה משום שהבעל אינו יורש את אשתו אלא בכסף שהיא הותירה בחייה, ולא במה שראוי לבוא בעתיד. ומאחר שהיא נפטרה לפני אמה, בעלה אינו יורש את חלקה).