י"ג עיקרי אמונה

שאלה:

אני הבנתי שלפי הרמב"ם אדם חייב להאמין ב יג' עיקרים ו אפילו אם לא מאמין באחד מהם יש לו דין אפיקורוס. מה דינו של אדם שפעם אחת בחייו קרא את היג' עיקרים והוא לא זוכר מהם רק הוא אומר שהוא מאמין בהם, האם שאדם לא יודע מה הם שייך לומר שהוא מאמין במשהו שהוא לא יודע או זוכר מה הוא???

תשובה:

שלום רב,

יש הבדל גדול בין "לא להאמין" כלומר לכפור בעיקרים הללו. לבין לא לזכור מה הם. אדם שאינו זוכר כלל את י"ג עיקרי אמונה, אינו עובר על איסור כלשהו, מלבד זה שאם אינו זוכר – כלומר, אינו מאמין ברמה האקטיבית אינו מקיים מצוות עשה של אנכי ה' אליקך כפי שכתב הרמב"ם בהלכות יסודי התורה פ"א הלכה ו' שמצווה זו היא ידיעת מציאות הבורא, ושהוא המנהג היחיד בעולם – היה הווה ויהיה.