אשר יצר בידים מטונפות / יצא העשירי באמצע חזרת הש"ץ

שאלה:

1. מה יעשה אדם שבדרכים עצר את רכבו ולהטיל את מימיו. אין לו מים או מגבונים. האם יכול לעשות מידי דמנקי בבגדים ואחכ לברך אשר יצר?
2. מה יעשה חזן שבאמצע החזרה יצא העשירי החוצה. האם ימשיך בתפילה?
3. מה הכוונה אפסי הארץ?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אכן כשאין לו מים יוכל לקנח ידיו ולברך, אלא אם כן יש לו לפניו במרחק ד' מיל מים ויוכל להמתין לשם, ראה משנה ברורה בסי' ד סעי' כב ס"ק נו.
  2. הכלל הוא שכיון שכבר התחיל הוא יכול לסיים אותו דבר שהוא אוחז בו אבל לא דבר חדש, כלומר הוא יכול לסיים חזרת הש"ץ וגם לומר קדיש תתקבל שהוא שייך לחזרת הש"ץ, אבל לא שאר הקדישים. ראה פרטי דין זה בסי' נה סעי' ב ובמשנה ברורה שם. במקרה כזה לא יאמרו ברכת כהנים אבל החזן אומר אלוקינו ואלוקי אבותינו וכו'.
  3. אפסי ארץ הוא כינוי לאנשי חומר שאין להם שום שייכות לרוחניות ולאמונה בה' כמו גויי האומות.