בסיס לדבר האסור בטעות – חשב שהוא היתר

שאלה:

שלום רב,
האם מותר לפתוח בשבת מגירה המהווה בסיס לדבר האסור והמותר לצורך לקיחת המותר, אבל בדיעבד יוצא שהמותר לא נמצא שם כמו שחשבתי?
דוגמה, אדם פתח בשבת מגירה עם סכום, קופסת גפרורים, כלי עבודה שונים ופותחן בקבוקי יין, במטרה לקחת ולהשתמש בפותחן היין על מנת לפתוח בקבוק יין, אלא שהפותחן לא היה שם כפי שחשב.
1. האם בדיעבד עבר איסור
2. כעת האם רשאי לסגור המגירה בעזרת רגלו?

בברכה

תשובה:

שלום וברכה

נראה ברור שבמקרה זה המגירה היא בסיס לדבר האסור, שהרי לא מדובר שבערב שבת חשב על הענין וקבע בליבו שיש שם את הפותחן, אלא שבאמצע שבת הוא טועה וסובר שהיא אינה בסיס לדבר האסור ומתברר שטעה ואסור היה לפותחה. בדומה לכך כתב הגרש"ז אויערבך בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' סב אות יא, שאם אדם הניח חפץ על השלחן מתוך מחשבה שהוא חפץ של היתר, והתברר שטעה והוא חפץ של איסור, נעשה השלחן בסיס לדבר האסור אף שכביכול האדם לא הקצה אותו מדעתו, כיון שלא מתחשבים בטעותו לענין זה.

לגבי סגירת המגירה על ידי הרגל, נהגו העולם להקל וכמו בכל מוקצה, אף שכידוע [בכל מוקצה] אסר את החזון איש, ראה כאן.