תענית ביום החופה כשהיא חלושה ומתקשה לצום

שאלה:

שלום וברכה,
לגבי כלה ביום נישואיה לגבי הצום.
אם קשה לכלה לצום באיזה אופן אם בכלל מותר לשבור את הצום?

תשובה:

שלום רב

למעשה אף שנהגו שגם הכלה מתענה ביום החופה כמו החתן, יש שכתבו שאינה מחוייבת בכך, ראה בן איש חי שנה ראשונה פ' שופטים, וכבר העירו שענין זה תלוי בטעמים השונים שנאמרו בענין תענית זו: שלפי הטעם שהנושא אשה נמחלים לו עוונותיו, לא מצינו ענין זה אלא אצל החתן ולא אצל הכלה, אבל לפי הטעם שהוא כדי שלא ישתכרו ויבואו בדעה צלולה לנישואין, אין הבדל בין החתן לכלה. ואגב בזה גם תלוי חילוקי המנהגים האם התענית היא עד צאת הכוכבים או עד לאחר החופה [בחורף יש משמעות רבה להבדל הזה] שמצד כפרת העוונות אין צורך להמתין לחופה, ורבים נהגו להקל בכך. אמנם בס' קדושת לוי חג השבועות סבר שגם לכלה נמחלים העוונות וממילא לא סבר כחילוקו של הבן איש חי. וראה עוד הרחבה בענין בשו"ת דברי יציב אבהע"ז סי' עב.

למעשה כתב בערוך השלחן סי' סא סעי' כא שאם החתן או הכלה חלושים לא יתענו, והעיקר שלא ישתו משקה משכר לפני החופה.

מקורות:

על הטעמים הנ"ל ראה שו"ת מהר"ם מינץ סי' קט.