רבית בהחזרת כסף לשליח שקנה מוצרים

שאלה:

שלום, אחי קונה לי הרבה מצרכים ומשלם מכספו. ואני אמורה להחזיר לו. האם חשוב לדייק כמה אני מחזירה לו? יש לציין שלשנינו לא אכפת אם לא נדייק בכמה שקלים. וגם לא כ"כ נח לו לכתוב לי סכום מדוייק.
אם כן חשוב, האם זה בסדר אם אחזיר לו פחות, ורק ביותר יש בעיה?

תשובה:

שלום רב,

אם אח שלך מלווה לך את הכסף – היינו שמשלם עבורך ותחזירי במועד מאוחר. נחשב הלוואה ואסור להחזיר יותר. אך אם אינו נותן לך בהקפה, אלא מיד שמביא לך את משלמת לו, אינו נחשב הלוואה כיון שאילו היה זמין לך בזמן שמשלם היית מביאה לו מיד. ובזה מותר לתת יותר מדמי ההוצאה.

במקרה ומלווה לך אסור להחזיר יותר, אבל מותר להחזיר פחות אם המלווה מסכים לכך.

בהצלחה

נפתלי בן חיים

מקורות:

בשו"ע יו"ד סימן קסא ס"א כללא דרבית דכל שהוא אגר נטר, אסור. פירש הט"ז שנותן שכר עבור המתנת המעות. ולכן אם אינו עבור ההמתנה, מאחר שפורע מיד אינו הלוואה.

ההיתר שלא מקפידים בדבר מועט נאמר דוקא בדבר מאכל ולא במעות.