קנה רהיטים ומצא שהם נגועים במזיקי עץ

שאלה:

בס'ד
שלום וברכה ה' ישמרכם.
עשיתי עסקה עם חנות רהיטים ואהיתי צריך לאסוף את הרהיטים מהחנות.
כשלקחתי את הרהיטים בבית הבחנו שהרהיטים נגועים או היו נגועים במזיקי עץ החזרנו את הרהטים ודרשנו את כספנו בחזרה משום מקח טעות.
בעל החנות אינו מעונין להחזיר מה עלי לעשות.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ההלכה היא שכל פגם שנהוג שאנשים מקפידים עליו, הרי זה נחשב ל'מקח טעות' וניתן לבטל את העסקה. כאשר ניתן לבטל את העסקה, אין הבדל אם יש למוכר מה לעשות עם הריהוט, או לא.

אלא שאם מדובר בפגם שניתן להבחין בו בקלות והלקוח לקח את הסחורה ושילם עליו, יש דעות שהוא לא יכול לחייב את המוכר להחזיר לו את הכסף בחזרה. משום שהעובדה שהלקוח לא בדק לפני התשלום ולפני שהוא לקח את הסחורה מוכיח שלא היה אכפת לו.

אם לפי הדין המוכר חייב להחזיר את הכסף והוא לא מחזיר, ניתן לתבוע אותו בבית דין לדין תורה ואם הוא מסרב לדון בדין תורה, ניתן לתבוע אותו בבית משפט אזרחי.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ו וסמ"ע שם סק"י.