האם יש לשלם על עבודות שנעשו לכאורה בחינם

שאלה:

לכבוד

כבוד הרבנים שליט"א

ראשית יישר כוח על האתר הנפלא והתשובות הבהירות.
כה לחי!

שאלה
מתחלק לשניים:
א. אשתי נוהגת לעשות תיקוני תפירות, וכן תפירת כובעים וכדו', באופן חוויתי אצל גיסתי שמאוד קרובה אליה בצורה משפחתית ובילוי, זה זמן רב ללא תשלום, ומשמשת כמין חוויה לבילוי, כלומר גיסתי מזמינה את אשתי לבוא ולעשות תיקונים וכו', יצוין שאין עיסוקה הקבוע בתיקון בגדים, בכל הזמן הזה היה ברור לכולם וכן לשאר הגסות שעשו את התיקונים יחד, שהכל ללא תשלום כולל תפירת הכובעים.
ב. כמו כן גיסתי עושה תסרוקות בתשלום, אבל לגיסות היא אף פעם לא בקשה כסף, וזה היה נוהג קבוע עד להיום.

כעת התעורר גיסי כי דורש תשלום עבור א. עשיית הכובעים. ב. תיקוני הבגדים. ג. התסרוקות, שנעשו בעבר.

מה הדין.
ומה ראוי לפנים משורת הדין.

תודה מראש על התשובה.

תשובה:

שלום רב,

שלום רב, מהשאלות נראה שלא ברור שהעבודה של הגיסה נעשתה עבור שכר. בכל מקרה כל עוד האישה לא אומרת שעבדה בשביל שכר, אין כאן תביעה, ותביעת הבעל אינה תביעה מאחר שאפשר שהאישה עבדה בחינם. כאשר האישה תתבע ותאמר שעבדה בשביל שכר יש לבדוק את הנתונים אם יש כאן זכות תביעה.