עמידה במזמור לתודה

שאלה:

שלום וברכה : רציתי לשאול ,אדם שנטל ידיו לאחר יציאתו מבית הכסא , ודקה לאחר מכן רוצה לאכול פרי רטוב ,ידוע לי שבעיקרון יש ליטול ידים אם אוכלים פרי שטיבולו במשקה , האם אפשר לומר שהנטילה לאחר ביה"כס תועיל לזה גם שלא היתה כוונתו לאכול כאשר נטל ידיו ביציאתו ?

שאילה בעניין אחר , שנים שהנני רגיל לעמוד באמירת מזמור לתודה בפסד"ז כך הורגלתי מההתלמוד תורה שלמדתי , והנה אני רואה הרבה וגם ת"ח שלא נוהגים כך, האם אני באמת מחויב לעמוד בקטע זה או לא , ואם לא האם צריך התרת נדריםם מצד מנהג טוב . או שהתרת נדרים של ער"ה פטרה את זה

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. יש ליטול ידים לכתחילה גם באופן זה, ראה כאן בענין דומה מה עושים. עד כמה שיש חיוב של נטילת ידים לדבר שטיבולו במשקה, אין הבדל עקרוני בין זה לסעודה.
  2. בענין העמידה במזמור לתודה יש מחלוקת מפורסמת, ראה שערי תשובה סוף סימן נא שמהר"י סרוק מתלמידי האר"י כתב לומר בעמידה, אבל השערי תשובה שם דוחה את דבריו, וכתב שאין בכך צורך. והביא ראיה משער הכוונות. מסתבר שכיון שמבחינתך זה היה מנהג בטעות, כיון שסבור היית שזה חיוב גמור, אין צורך בהתרת נדרים.