באיזה אצבע שמים טבעת נישואין

שאלה:

באיזה אצבע שמים טבעת נישואין, כאשר החתן אומר לכלה מתחת לחופה "הרי את מקודשת לי וכו'…" על איזה אצבע הוא עונד לה את הטבעת? ראיתי בסרטים שהוא עונד לה את הטבעת על האצבע ולא על הקמיצה, מדוע זה כך? ובאיזה שלב הכלה מעבירה את הטבעת מהאצבע לקמיצה? וכן מתי החתן עונד הוא בעצמו את הטבעת? ולמה נהוג לענוד את טבעת הנישואין בקמיצה דוקא ולמה ביד שמאל ולא ימין?

תשובה:

שלום רב,

ראה בכנסת הגדולה (אבה"ע סי' כז בהגהות הטור אות ד'): "והר"מ מינץ בסי' קט כתב מראה הטבעת לעדים ויזהיר לעדים שיראו נתינת הטבעת לאצבע הכלה ויקדש בימין דידיה, וגם בימין דכלה ובאצבע הסמוך לגודל שנקרא אצבע ישים הטבעת, כי דרך הנשים לשים הטבעת באצבע….אמר המאסף: אע"פ שהמנהג עכשיו להשים הטבעת באצבע קטנה, מ"מ אנו נותנים טבעת קידושין באצבע מפני שנשאר המנהג כן מזמן שהיו נוהגים לשים הטבעת באצבע". וראה עוד בבאר היטב שם.