מכירת קרקעות בשביעית – לא תחנם

שאלה:

שלום לרבנים למה יש מקילים במכירת שביעית הרי מוכרים את הקרקע לגוי והרי זה איסור לא תחנם? איך היום מלמדים חופשי תורה והרי אין מלמדים לתלמיד שאינו הגון? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אכן אחת הטענות העיקריות של החזון איש כנגד המכירה היא שיש בה איסור גמור של לא תחנם, וממילא היא גם לא חלה לפי דעתו, כיון שאין שליחות לדבר עבירה. יש שסברו שמכירה לזמן דינה כשכירות, אבל ראה בהקדמת הס' מעדני ארץ לגרש"ז אויערבך שגם זה לא יועיל כיון ששכירות לגוי גם אסורה, ולכן הביא שהרב נפתלי הירץ הלוי רבה של יפו הציע לתקן שימכרו רק את החלק העליון של הקרקע ועל מנת לקוץ את האילנות ובזה לפתור את הבעיה, ויש מגדולי ירושלים שהסכימו עמו. אין לי מושג אם היום המכירה אכן מתבצעת בדרך זו.

אין דרך לסנן היום תלמידים, מי הוא שיעיד על עצמו שהוא ראוי… כולנו היום בדור חלוש ועת לעשות לה' הפרו תורתך. לימוד התורה היום מכל סוגיו הוא בגדר פיקוח נפש גמור, לא ניתן להשאר בן תורה וירא שמים בלי לימוד מסודר וקבוע.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. עכשיו מצאתי עוד תשובה איסור לא תחנם מירי רק בגוי עובד ע"ז אם כן בשופי אפשר למכור לאותו גוי ולא ניראה הערמה שזה כמו מכירת חמץ {ואע"פ שיש מחמירים במכירת חמץ ההלכה הרווחת שמותר} תודה רבה