חמאה מחלב נכרי / ואבקת חלב נכרי

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליטא
באתי לשאול את כבודו בנוגע לחמאה בחו"ל הנקנית בחנויות בלי השגחה, האם מותר לכתחילה לאכול את זה (אני בצרפת), או לא.
ולפ"ז מה הדין בנוגע לאבקת חלב נכרי האם יש ג"כ מקום להחמיר בדבר. שהרי לכאו' היתר החמאה שייך גם באבקת חלב.
אשמח מאוד שהרב יענה לי,
הבחור אליה סודרי,
צרפת.

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין חמאת עכו”ם הוא דבר שתלוי במנהג [שלא כחלב או גבינה], ואם אין מנהג ידוע שלא לאוכלו יש להקל, ראה שו”ע יו”ד סי’ קטו סעי’ ג. אלא שכתב הגר”מ שטרנבוך בספרו ארחות הבית, שמצוי היום שהיצרנים מערבים מעט מרגרינה בחמאה כדי לייצב או כדי לחסוך עלויות, ולכן למעשה יש להמנע, ואין לקנות אלא בכשרות מוסמכת.

אבקת חלב דינה חמור יותר כיון שניתן להפיקה גם מחלב בהמה טמאה. ולכן למעשה מנהג בני התורה בארץ הקודש להחמיר גם באבקת חלב נכרי. הסיבה שיש שהקלו בעבר באבקת חלב יותר מבחלב עצמו, היא 1. משום שיצור האבקה מחלב פרות קל וזול יותר מיצורו מחלב בהמה טמאה, וממילא אין חשש שהגוי יערב. 2. כיון שמדובר בגזירת חז”ל, ולא מצינו גזירה זו אלא על חלב ממש ולא על אבקה. מעבר לכך קיימות גם הסברות האמורות בחלב עצמו. אבל שוב, הכל הוא רק בשעת הדחק ולא בזמנינו שהחלב ישראל מצוי לרוב.

ראה כאן בתגובות בהרחבה.