השלמת מניין בדרך לשיעור תורה?

שאלה:

אדם הולך לשיעור תורה ובדרך שואלים ממנו להשלים מניין מה יעשה?

תשובה:

שלום רב,

אם יש אפשרות שמישהו אחר ישלים להם מנין ברור ששיעור תורה עדיף. כך שהשאלה קיימת באופן שהאפשרויות הן, או שיעור תורה שלו, או מנין של אחרים.

לעניות דעתי, יש עדיפות ללימוד התורה שלו.

אמנם הכלל הוא שתלמוד תורה למרות שהוא כנגד כולם נדחית בפני כל מצווה עוברת. משום שלימוד התורה היא כדי לעשות. וכאן הרי יש לפניו מצווה עוברת של גמילות חסד שאם לא ישלים להם מנין לא יהיה להם מנין. יחד עם זה מאחר שהסיבה שהם רוצים מנין, הוא משום המעלה של התפילה במנין. ומעלה זו, יש סוברים שאינה חובה גמורה אלא מעלה שברור שהיא דוחה ת"ת של עצמם, אבל ודאי שאינה יכולה לדחות תלמוד תורה של אחרים, ראה היטב בדברי המשנה ברורה סי' צ' ס"ק נו וברמ"א שם. אמנם בשו"ת אגרות משה כתב שהיא חובה גמורה, כיון שאין תפילתו של אדם נשמעת אלא בבית ה כנסת עם הציבור, וכן דעת שו"ע הרב ועוד אחרונים, אבל אולי כאן יש לסמוך על דעת המקילים.

הצטרף לדיון

תגובה 1