האם מותר לבעל חנות לומר לעוברי אורח שאין לו שירותים בחנותו

שאלה:

שלום וברכה
יש לנו בבית העסק שרותים
השרותים מיועדים בשבילי ובשביל העובדים
מדי יום מבקשים מאיתנו גם קליינטים וגם עוברי דרך להשתמש בשרותים מנסיונות רבים השאירו לנו את השרותים מטונפים ובסוף מטוב ייצא רע שאנחנו מנקים
אני יכול להגיד שאין לי שרותים?
כי אם אני יגיד שהם מיועדים לי ולעובדים
הקליינטים לא יראו את זה בעין יפה
אני עובר על אסור שקר
או אם יש לכם עצה בשבילי
כי באמת אני לא רוצה להביא לאף אחד להכנס לשרותים

תשובה:

שלום רב,

מותר לך לומר שאין לך שירותים.

הרי אינך חייב לתת להם להשתמש בשירותים, בגלל שאתם נאלצים לנקות אחרי העוברים והשבים.. ואם כך, במקום לומר שאינך רוצה לתת להם להשתמש ואז זה לא נראה טוב, מותר לך לומר שאין לכם שירותים.

איסור שקר הגדרתו הוא אינו אי אמירת אמת, אמירת דבר ההיפך מהמציאות. אלא שקר היא מידה רעה, ולכן אם משתמשים בה לרעה להונות או להטעות מישהו זה איסור שקר, ויש ראשונים הסבורים שמדבר שקר תרחק זה רק שקר בביה"ד, אבל ברור שגם לשיטתם אסור לשקר סתם כך, לכן אנו מוצאים בחז"ל כמה פעמים שהתירו לשקל אם זה מפני השלום, או לדעת בית הלל לומר כלה נאה וחסודה ועוד כהנה, שברור שאין הכוונה היא שמותר לעבור על איסור שקר בסיטואציות הללו, לא יתכן דבר כזה, אין היתה לעבור על איסור דאורייתא מפני השלום וכד'. אלא במפני השלום מה שאנו צריכים לעשות הוא לשנות מהאמת, כי זוהי האמת האמיתית – כך מגדיר את החזו"א את איסור שקר

אגב, שמעתי פעם בשם הגרש"ז אוירבך, שאם אדם אינו רוצה שיפריעו לו כעת בביתו, מותר לבני ביתו לומר שאינו בבית, כי לעניינם של הרוצים אותו כעת הוא אינו בבית ואין בזה איסור שקר.

מקורות:

ראה עוד כאן בהרחבה