גג מתכת שיש בו הרבה חורים – ניתן לסכך על גביו?

שאלה:

שלו' רב,

ברצוני לבנות במרפסת פרגולה ממתכת. צורתה היא קורות מתכת צמודים אחד לשני ללא מרווח ביניהם, והקורות עצמם יש בהם חורים בצורות שונות כך שבפועל יש רוב אויר על פני כל הפרגולה. האם ניתן להניח על פרגולה זו קורות עץ ועליהם להניח סכך?

תשובה:

שלום וברכה

לא מומלץ. יש בענין זה כמה בעיות: ראשית לא ראיתי את הפרגולה אבל יש לבדוק שאין בשום מקום רוחב של שלושה טפחים סכך פסול שאין שם חורים. שנית, יש בעיה של מעמיד בדבר המקבל טומאה, הנחת קורות עץ לא ממש תועיל כי היא לא נצרכת בפרגולה כזו ואין לכך משמעות [בסוכות לנצח ההוראה לכתחילה להניח את הקורות בכיוון ההפוך ממוטות המתכת, שאם אלו "שתי" העץ יהיה מונח "ערב" או להיפך, כאן אין בהם צורך כלל ולא יועילו. מלבד זאת יש פוסקים שנקטו שאומרים לבוד גם להחמיר, כלומר להחשיב כאילו הכל סגור במתכת כיון שהחורים הם פחות משלושה טפחים. אמנם להלכה יש בכך מחלוקת, אבל כאן כדאי להחמיר [בעיקר הקלו בזה בחבלי כביסה וכיוצא בזה, שגם אם תצרף את כל החוטים למקום אחד עדיין לא יהיו בשיעור שיש בו כדי לפסול את הסוכה, וסברא זו לא שייכת במקרה שלך שיש הרבה מאוד מתכת].

ראה עוד הרבה תשובות כאן באתר בענין "לבוד להחמיר" ובענין "מעמיד בדבר המקבל טומאה".