תלישה מאשכול תמרים בשבת

שאלה:

בס"ד,
בשבת הביא חבר של המשפחה אשכול תמרים והפרדנו מהתמרים לאכילה , ובזמן שהגיע אברך קרוב משפחה אמר לנו שהוא איסור דאורייתא , האם חיללנו שבת ? האם הדבר כתוב בשו"ע ?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה ראה בתגובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נחלקו הפוסקים בשאלה – מה דין תמרים שנותרו מחוברים למכבדות שלהם. מצד מלאכת 'קוצר' אין בעיה, שהרי הענף עצמו תלוש, השאלה האם יש כאן איסור 'דש'. יש אומרים שהואיל ורגילים להוציא את התמרים מאשכולותיהם בשדה, הרי פירוקם נחשב כמלאכת 'דש' (כך משמע מרש"י שבת עג, ב, וביאר זאת בארח"ש ד, ב). ויש אומרים, שמלאכת 'דש' שייכת רק כאשר מוציאים דבר מתוך דבר, ואילו התמרים אינם בלועים בתוך אשכולותיהם (כך משמע מתוס', וכ"כ במנו"א ח"ב ו, ה, עפ"י עוד ראשונים). וכדי לצאת מהספק, יטול תמר ויאכלהו, ורק אח"כ יתלוש תמר נוסף ויאכלהו, שבאופן זה, אין הוא נוטלם כדרך מלאכה אלא כדרך אכילה.