מדרגות נעות בשבת

שאלה:

בס"ד

שבוע טוב הרב!

1) האם מותר לעלות במדרגות נעות בשבת (הם לא נעות רק כשאני עולה אלא הן תמיד נעות)?
2) יש לנו שומר שפותח את הדלת בשבת על מנת שאכנס (הדלת ללא מפתח) האם זה טוב שאעבור ליד הדלת ואעשה עצמי כאילו איני נכנס ומיד אחכ אחזור ואכנס שהשער פתוח? או שזה לא משנה? עצם זה שהוא רואה אותי ופותח זו בעיה גם אם לא אמרתי דבר?

תשובה:

שלום וברכה

  1. בס' שמירת שבת כהלכתה פרק כג סעי' נג מתיר לעלות במדרגות נעות הפועלות כל הזמן. אולם אינני משוכנע שהמידע הזה עדכני ולא משתנה, יתכן שכיום יש מדרגות נעות שיש השפעה על כובד המשא לגבי אופי פעולתם, כמו כן יש בכך לכאורה קצת זילותא דשבת, ויש להמנע אם לא לצורך זקן וחולה.
  2. כאשר הגוי עושה מלאכה עבורך, גם אם זה נעשה שלא על פי בקשתך יש בכך איסור הנאה.