מדוע לא נחתם דינם של אנשי המבול אלא על הגזל

שאלה:

איך יכול להיות שבזמן נח חטאו בחטים של עריות שזה יהרג ואל יעבור וה' האריך אף וכשהם חטאו בגזל שזה פחות חמור ה' הביא את המבול?

תשובה:

שלום רב,

לעניות דעתי התשובה טמונה בהמשך הפרשה, בפרשת דור ההפלגה, שם כתב רש"י על עונשם של אנשי דור המבול שנמחו לגמרי מעל פני האדמה, ואילו אנשי דור ההפלגה שכפרו העיקר ורצו לעשות עימו מלחמה, רק התפזרו ברחבי העולם.

"וכי אי זו קשה, של דור המבול או של דור הפלגה, אלו לא פשטו יד בעיקר, ואלו פשטו יד בעיקר כביכול להלחם בו, ואלו נשטפו, ואלו לא נאבדו מן העולם. אלא שדור המבול היו גזלנים והיתה מריבה ביניהם לכך נאבדו, ואלו היו נוהגים אהבה וריעות ביניהם, שנאמר שפה אחת ודברים אחדים. למדת ששנוי המחלוקת וגדול השלום".

כלומר, ברור שעריות חמור יותר, אולם הסיבה שלא נחתם דינם אלא על הגזל תתכן משום סיבה זו.