הוציאו בטעות ספר תורה אחר / כהן ולוי שמפרישים תרומות ומעשרות

שאלה:

בראש חודש הוציאו בטעות בבית הכנסת את הספר של פרשת השבוע.
1. האם ניתן להחזיר אותו או שצריך לגלול את ספר התורה עד לפרשת ראש חודש?
2. כאשר אדם שהוא לוי מפריש תרומות ומעשרות, האם הוא יכול לקחת לעצמו את המעשר הראשון?
3. אם אין לוי, האם ניתן לתת את המעשר הראשון לכהן?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הוציאו ספר תורה והתברר שהוא אינו הספר המתאים, ואינו גלול למקום הקריאה, נחלקו הפוסקים האם מותר להחזיר אותו לארון כדי להוציא את הספר המתאים, ולהלכה נקטו לעיקר שיש לקרוא בו ולא יחזירוהו למקומו ויקחו את השני.

כהן ולוי שמפרישים תרומות ומעשרות לא צריכים לתת את מתנותיהם לכהן ולוי אחרים, ראה רמב"ם מעשר פ"א הל' ג-ד, וע"ע שם בפ"ו הל' טו על אופן שקונסים אותם בכך. אמנם החזון איש נקט שהיום לוי אינו נוטל מעשר ראשון כיון שאין עדות ברורה על חזקתו והוא עולה לתורה על פי עצמו, אחרים חולקים, אבל כדאי לפחות לנהוג בזה כבספק טבל שעושים פדיון.

מקורות:

ראה סידור יעב”ץ ריש הל’ קריאת התורה, שו”ת שלמת חיים סי’ קיב, שו”ת יביע אומר ח”ח סי’ טו, ושו”ת אגרות משה או”ח ח”ב סי’ לז.