לבייש אדם ברבים כדי למנוע ממנו גניבה

שאלה:

אני נהג בתחבורה הציבורית ויש נוסעים שעולים בלי לשלם האם מותר לי לכרוז להם במיקרופון שיבואו לשלם אע"פ שהם מתביישים
יש לציין שאין לי דרך אחרת לגרום להם לשלם אא"כ אני מעלים עין

תשובה:

שלום רב,

ודאי שמותר לך לכרוז שיביאו את הכסף, אין לך ברירה זה תפקידך ואסור לך להתרשל ולהניח לאנשים לעלות בלי לשלם. אם היה לך אופציה לגשת אליהם בשקט בלי שאף אחד ישים לב, אבל היה ראוי לעשות זאת. אבל אין לך ברירה, לעצור את האוטובוס, ולגשת אליהם, נראה לי מביך יותר… ועל כך בעצם אנו אומרים שלא אתה  הוא זה שמבייש אותם, אלא הם עושים את זה לעצמם.

בנוסף, ראוי לשים לב, שהגמרא בברכות אומרת הרואה כלאים על חברו פושטו ואפילו בשוק, ואח"כ הגמרא דנה במעמד של "כבוד הבריות" ובכל אופן מכאן אולי ניתן ללמוד שכדי למנוע אדם מעבירה מותר אף לביישו. שהרי הוא פושט את זה באמצע השוק.. (אולי ניתן לומר שהלובש מסכים לזה ולכן מותר אם כי הנוסח פושטו ואפילו בשוק מראה שהוא לא צריך לשאול אותו אלא מיד להסיר ממנו את הבגד עם הכלאים).

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. דבר רשאון כלאים בשוק זה עון שלו וצריך להוריד ברבים אבל גזל אתה יכול למחול בלב לא לבייש יהודי זה על מי שאתה יודע בוודהות לחשד וגם לא גוי ברגע שאתה מחול או מי שהכסף מגיע אלו מחול ואני לא רואה מצב שאדם ולא יכול לחייב ויודע מי האדם לא ימחל חוץ ועקשן .