עניית אמן כשהחזן מאריך באמירת "ואמרו אמן"

שאלה:

א. אם החזן מאריך בקדיש כשאומר "[ואמרו] אמן", האם מותר לענות אמן כשעבר שיעור תוכ"ד מהזמן שאמר "דאמירן בעלמא, ואמרו", שהרי ה"אמן" של השחזן אינו חלק מעיקר הקדיש שהוא עונה עונה עליו, וא"כ יש בזה אמן יתומה?
ב. האם שייך איסור אמן יתומה (ענייה אחרי תוכ"ד) לגבי קדיש. בבקשה להביא מקורות בכל זה.

תשובה:

שלום וברכה

ראה משנה ברורה סי' קכד ס"ק לה שאכן יש לענות בתוך כדי דיבור לברכה עצמה, ולכן אם החזן מאריך בואמרו אמן יש לענות לפני שסיים, והובאו דבריו בזה בשו"ת תשובות והנהגות ח"א סי' צא, והעיר שהציבור לא מקפידים על כך, ויש להזהר.