איסור מלאכה בשבת לפי מקומו של הבעלים או לפי המקום בו נעשית המלאכה?

שאלה:

בס״ד,
שלום, ידוע לי שיש מחלוקת בזה אבל להלכה כיצד פסקו בני אשכנז ובני ספרד?
תושב חו״ל כאשר אצלו עדיין שבת , האם יכול שיהיה לו עובד גוי (או יהודי) שיעבוד בישראל , שבישראל כבר יצאה השבת?
מה הדין ואשמח למקור
, וכאשר אדם הנמצא בארץ ישראל , ורוצה להעסיק גויים ביום השבת (באמריקה) שאצלם זה שבת , האם להלכה מותר?

בעצם הכלל בזה , האם הולכים לפי המקום בו עושים את המלאכה , או לפי האדם היהודי שאצלו זה שבת?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה המנהג בזה שהכל נקבע לפי המקום בו נמצא היהודי, הן לקולא הן לחומרא, ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' לדשו"ת בצל החכמה ח"ג סי' קכה, שו"ת מנחת שלמה ח"ב סי' נח. נדון רחב מצינו בזה בפוסקים לענין שביתת בהמתו, שהוא דין המוטל על הגברא ונראה שהוא חמור קצת יותר מהדיון שלך, וראה שדנו בזה בשדי חמד מערכת חו"מ סי' ה אות יח, שו"ת חלקת יעקב ח"ג סי' כז, יסודי ישורון עמ' רנו ועוד רבים, ובזה אכן מצינו דעות חלוקות וראוי להחמיר.