פרווה שהוכן בכלי בשרי / הכשרת כלים במטבח

שאלה:

שלום,
1) האם הכנסת כף בשרי (בן יומו/ לא בן יומו) שמוכנס למאכל פרווה בתוך סיר בשרי – המאכל הופך להיות בשרי ויש לחכות ששש שעות? ולהיפך
2) טוסטר אובן שבעבר בושל בו גם בשר וגם חלב ניתן להכשירו (את הטוסטר כולל התבנית והרשת) ע"י חימום הטוסטר על החום הכי גבוה למשך שעה?
3) ערבוב נס קפה עם חלב הופך את הכף לחלבי? (מה המידת חום שהופך את כלי לחלבי/בשרי)?
4) איך מכשירים כלים (כפות/מזלגות/צלחות) שנחשבים ככלי שני שאכלו בהם מאכלי בשרי/חלבי?

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הכלים אינם בני יומם, המאכל נשאר פרווה, ואף שלמנהג בני אשכנז לא עושים לכתחילה כדי לאכול עם המין השני, בדיעבד גם לאשכנזים מותר לאכול. כאשר הכלי בן יומו ואין שישים כנגדו, אף שהמאכל עדיין פרווה, לבני אשכנז אסור לאוכלו עם חלב ולבני ספרד מותר בדיעבד אבל אסור לעשות כך לכתחילה. בכל מקרה אין צורך להמתין 6 שעות.

את הטוסטר ניתן להכשיר כך, לגבי התבניות, ניתן לעשות זאת רק אם לא היה שימוש לחלבי ובשרי בתוך 24 שעות, אני מניח שלא ניתן לברר זאת, לכן יש להחמיר שלא להשתמש בהן ללא ליבון חמור שכמעט לא ניתן לעשות בלא שיתקלקלו, וממילא יש לקנות תבניות חדשות או להשתמש בחד פעמי.

חום של יד סולד – כ45 מעלות הופך את הכלי לחלבי, אני משוכנע שכוס הקפה שלך חמה יותר.

הכשרת הכלים הנ"ל על ידי הגעלה בתוך סיר מים מבעבע על אש דולקת, הסיר והכלים לאחר שלא היו בשימוש 24 שעות והם נקיים לגמרי. יש נושא של דבר גוש ועוד סיבות לעשות הגעלה ממש.