ברכה אחרונה על גלידה / הכנת קצפת בשבת

שאלה:

שלום וברכה, רציתי לשאול
1- קצפת מוכנה שמוכרים בבקבוק, האם מותר להשתמש בה בשבת? (כלומר בפנים היא מימית וברגע שלוחצים היא יוצאת בצורת קצפת)
2- לגבי הכנת נס קפה עם חלב בשבת. אם שמים מים חמים מכוס 3 אז זה משנה אם החלב למטה או למעלה (לדין תתאה גבר) ?
3- האם יש ברכה אחרונה על גלידה?

תודה תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין בזה משום איסור לש, כיון שמהותה של מלאכה זו הוא “דיבוק חלקים נפרדים” כמו לישת קמח עם מים לעשותם עיסה אחת, היה מקום לדעתי לחשוש בזה לאיסור נולד ולהמנע מלהשתמש בזה בשבת, אולם ראה בס' ארחות שבת פרק טו סעי' כח שכתבו להתיר.
  2. בכוס שלישית מותר לשים את החלב למטה, כשם שמותר להוסיף חלב לכוס שניה כך מותר לערות על חלב מכלי שני.
  3. לענין ברכה אחרונה על גלידה נחלקו הדעות, ראה שו"ת יביע אומר ח"ח סי' כה שנוקט בפשיטות שתמיד דינה כמשקה וממילא כיון שאינה נאכלת בכדי שתיית רביעית אין עליה ברכה אחרונה, ואילו בשו"ת בצל החכמה ח"ג סי' קיד – קטו מחלק בין גלידה שהיא משקה קפוא – קרחון, לבין גלידה הנעשית מביצים שדינה כאוכל, ויש שסברו שתמיד יש לברך ברכה אחרונה על גלידה כאשר היא נאכלת כזית בכדי אכילת פרס, משום שכרגע צורת אכילתה כאוכל, ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ב סי' קי, וכן נקטו כמה פוסקים לעיקר. לכן הראוי הוא שלא להכנס לספק ברכות, אבל מי שאכל יעשה בזה כהוראת רבותיו.