ברכה על נטילת ידים שחרית – מתי?

שאלה:

השלום והברכה,שאלתי היא: מתי מברכים על הנטילה- רק מי שישן לפני חצות לילה,ואם לאחר חצות…נוטל בלא ברכה? ובאם ישן נניח לפני חצות,אך בבוקר נצרך לנקביו- מברך או לא? ובאיזה אופן עליי לצעוד פעמיי,במידה והכיור (באותו הבית…) מרוחק מעט?

תשובה:

שלום וברכה,

נטילת ידים עם ברכה היא בכל אופן שישן בלילה, לא משנה אם היה זה לפני חצות או אחרי חצות, אלא שאת הנטילה עם ברכה לא כדאי לעשות בזמן רב לפני התפילה, כיון שלדעת הרא"ש הברכה נתקנה על הנטילה והנקיות לתפילה, ואם יזדמן שיטנפו ידיו פעם נוספת וכגון שילך לשירותים שוב לפני התפילה, נמצא שהברכה הראשונה היתה לבטלה, לכן, מי שקם מוקדם באמצע הלילה ויתפלל רק בעוד כמה שעות, נוטל ללא ברכה, ולפני הליכתו לתפילה נכנס ועושה צרכיו, ואז נוטל שוב עם ברכה. כך כתב ביאור הלכה בתחילת סי' ד. כאשר הכיור באותו בית אבל מחוץ לחדר בריחוק יותר מד' אמות, ראוי לכתחילה להכין מים ליד המיטה, אבל רבים לא הקפידו על כך בזמנינו וראה פסקי תשובות שם [יש אומרים שבזמנינו פחת כח הרוח הרעה מכמה טעמים], ראה משנה ברורה בתחילת סי' א.