ההבדל בין גרמא לפסיק רישא

שאלה:

לשיטת הרב עובדיה זצל מה ההבדל בין פסיק רישא לגרמא?
האם גרמא מותר לכתחילה?

2. האם מותר לכתוב את שמי בחלק התחתון של הרצועה של התפילין? האם זה פוסל?

תשובה:

שלום וברכה

ההבדל בין פסיק רישא לגרמא, הוא שבגרמא מדובר במעשה שאינו ישיר ואינו מידי, למשל, כאשר יש שריפה דולקת ואתה רוצה לגרום כיבוי, מניחים כלים עם מים סביב האש וכאשר היא מתפשטת ממילא הכלים פוקעים ומכבים את השריפה. לעומת זאת פסיק רישא הוא מעשה ישיר, אלא שאינו בכוונת המלאכה שנעשתה במשכן, למשל, החופר בור שתכלית המלאכה יא יצירת הבור, אך הוא עושה זאת לתכלית אחרת – לקיחת העפר, המעשה הוא ישיר רק אינו בכוונה שנאסרה בתורה, ולכן זה אסור מדאורייתא. גרמא בכל מקרה אינו מותר לכתחילה, ראה רמ"א סי' שלד סעי' כב בשם המרדכי. לכן הגם שהשו"ע התיר ודאי אין לעשות זאת לכתחילה, אלא שיש יותר להקל במצבים מסוימים.

כתיבה בדבר שאינו ניתן למישוש מעיקר הדין אינה חוצצת, אבל בכל מקרה ניתן לכתוב במקום שאינו מקיף את ההיקף הראשון של היד, בשאר חלקי הרצועה אין בעיה של חציצה.