טעם שינויי הנוסח בעשרת הדיברות

שאלה:

שלום הרב,

מדוע יש הבדל בנוסח עשרת הדיברות בין מה שכתוב בספר שמות למה שכתוב בספר דברים?

תודה רבה
ומועדים לשמחה

תשובה:

שלום וברכה

בכל הבדלי נוסח בכל התורה כולה [יש הרבה מצוות שנכפלות בפרשות שונות, ולאו דוקא עשרת הדיברות] יש הבטים שונים ונוספים בכל מצוה, למשל בעשרת הדיברות ידוע ההבדל בין שמור לזכור במצות השבת, שמור תמיד מתייחס יותר איסורים והזכירה למצוות היום כמו מצות קידוש. ידוע ההבדל במצות עבד היוצא לחירות, שבפרשת משפטים נראה שטעם יציאתו לחערות היא מפני שאף הוא איש עברי החייב לעבוד את בוראו ולא אדם אחר, משא"כ בפרשת ראה, שם כתוב שסיבת השחרור היא משום שאחיך הוא, לכן מצות ההנקה שענינה לעזור לו בתחילת דרכו החופשית, כתובה דוקא שם, שכן היא חלק מהיחס הראוי לו מצד אחיו היהודים ועוד ועוד.

חג שמח.