חיבור אזיקון בשבת

שאלה:

סגירת מכסה של מקווה כלים עם אזיקון בשבת, מותרת או אסורה?

תשובה:

שלום וברכה

לדעתי זה אסור משתי סיבות, ראשית יתכן שיש בזה איסור של קושר בשבת, ואף שאין לזה צורה של קשר, כיון שזה חיבור של קיימא, זוהי גם צורה של קשירה. ונחלקו בזה הדעות, בס' שמירת שבת כהלכתה פרק מ סעיף לב כתב שאין בזה משום קושר, וכן כתב הגר"ע יוסף בחזון עובדיה חלק ה קושר סעי' יח, אולם בס' תורת המלאכות הביא מהגר"ש וואזנר שצידד להחמיר בזה, ועוד הביא מהגר"נ קרליץ שאסר בזה משום בונה בכלים כמובא בשמו בחוט שני ח"ב פרק לד. אבל גם לדברי המקילים, במקרה שלך שמדובר בדבר המחובר לקרקע, יש בזה בודאי איסור בונה, שאפילו נעיצת מסמר אסורה מהתורה, ראה שבת קב א.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. יכול להיות שכבודו יודע זאת והכריע לא כך, אך לידיעת הרב שהגרע"י בחזו"ע חלק ה עמוד עה מתיר לחבר דבר מה ע"י אזיקון לגוף אחר. ואין בכך משום קושר יש כאן שימוש בטכניקה בעלמא ואין לומר שהידוק של שני דברים בטכניקה זו שאין בה קשר היא אסורה והביא שכן כתבו הגר"נ קרליץ שליט"א והגרי"ש אלישיב זצ"ל. ישר כח על פועלכם.