חימום אוכל בעבודה ללא רשות

שאלה:

שלום לרב שליטא. שואל האם מותר לחמם אוכל במקום העבודה על גז חשמלי ללא רשות מהמנכל ואם יש בזה גזל ?

תשובה:

שלום רב,

אם השימוש מועט וכל אדם לא מקפיד על כך, מותר להשתמש בלא רשות. ומדת חסידות ליטול רשות.

אם הדרך להקפיד, אך לעובד שלו אם היה יודע היה מסכים, נחלקו המהרש"א והש"ך, ויכול לסמוך על דעת הש"ך ולהשתמש. אך נראה לו שאם ידע הבע"ה לא יסכים, אסור להשתמש.

מועדים לשמחה

נפתלי בן חיים

מקורות:

שימוש מועט ברכוש חברו ללא רשות, מתחלק לשני אופנים. א' שימוש שכל אדם לא מקפיד עליו, [כגון לקחת טישיו מחברו, כוס מים, וכדומה] מותר לקחת ללא רשות. אך מדת חסידות להחמיר בזה. (שו"ע חו"מ סימן שנט).

ב' שימוש שדרך בני אדם להקפיד, אך אם ידע בעל הממון שאני צריך לדבר ודאי ירשה לי, מאחר ואנו חברים או קרובים, נחלקו בזה המהרש"א והש"ך, לדעת המהרש"א אסור, ולדעת הש"ך (סימן שנח) מותר. הקצות (סימן רט) פסק כמהרש"א, אך הנתיבות העלה להלכה כש"ך. ולכן יש מקום להקל בזה.

בשאלה הנ"ל יתכן ושימוש מועט בגז חשמלי אין דרך להקפיד, כיון שההוצאה מועטת, ומותר לכו"ע. ואולי כן מקפידים אנשים שלא ישתמשו בגז ללא רשות כיון שמתלכלך, אך יש מצד אחר יש להתיר שכיון שעובד אצלו מסכים המעביד שישתמש, ואם היה יודע היה מסכים, ויש להסתמך על דברי הש"ך שמותר בכה"ג. ואם נראה שלא יסכים לו אם היה יודע, צריך ליטול רשות על כך