הבדלה לאשה – כשהאיש אינו יוצא בעצמו ידי חובה

שאלה:

שלום הרב. יש לי שאלה דחופה מאוד מאוד הרב היום כשיצאתי מבית הכנסת לאחר תפילת ערבית של מוצאי שבת פגשה אותי אישה אחת וביקשה שאעשה לה הבדלה עשיתי לה הבדלה אבל כיוונתי שאני מוציא אותה ידי חובה ואני לא יוצא כי אני אחרי זה כבר אשמע הבדלה בבית וגם בהבדלה הזאת במקום לברך הבשמים ביד ימין ברכתי ביד שמאל.נ.ב בתפילת שמונה עשרה של ערבית של מוצש הגעתי לאמצע עמידה ונזכרתי שלא אמרתי אתה חוננתנו וחזרתי לראש ואמרתי שוב את תפילת שמונה עשרה השאלות שלי הם 1.האם הוצאתי את האישה ידי חובה בהבדלה.?
2. האם עלי לעשות עוד פעם הבדלה לאישה ומה הדין שלי.תודה מראש ואם אפשר גם מקורות.

תשובה:

שלום וברכה

  1. האשה יצאה ידי חובתה כדין "יצא מוציא", כלומר גם כאשר אתה עצמך אינך יוצא בהבדלה זו, מדין ערבות ניתן להוציא אותה. אלא שלכתחילה אין לעשות זאת משתי סיבות: ראשית יש מחלוקת הפוסקים אם יש ערבות לנשים ראה כאן, ויתכן שבאשה אין דין יצא מוציא, שנית, יש לחשוש לדעות שאשה פטורה מהבדלה ואז זו ברכה לבטלה, אמנם העיקר לדינא שאשה חייבת אבל לכתחילה יש לחשוש כנ"ל.
  2. החזקת הבשמים ביד ימין אינה לעיכובא.
  3. אין לחזור לראש, ברגע שסיימת את הברכה אין לחזור בשביל אתה חוננתנו.