העסקת עובדת תחת פרילנסרית

שאלה:

אני עובדת כפרילנסרית באדריכלות -ז"א עבודה מהבית עם שכר לפי שעות. העבודה שלי כרגע למשרד מסוים וכעת יש לי הצעה נוספת לעבוד עבור משרד נוסף. שתיהם רוצים הרבה שעות כך שאין לי אפשרות לעבוד לשניהם ביחד.
האם מותר לי להעסיק מישהי שתעבוד תחתי בלי לספר למשרד. השאלה כי אין לה ניסיון כמו שיש לי .
אז אולי אפשרי לדווח למשרדים כאילו עבדתי חלק מהשעות שהיא עבדה רק לדוגמא אם היא עבדה 8 שעות אז לדווח על 5 וחצי שעות שאני עבדתי – כלומר להחליט איך שנראה לי לפי התפוקה שלה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם את לא כותבת שקר מפורש, אין בכך איסור. אבל יש להקפיד על שלושה דברים. 1. לבדוק את העבודה שלה ולהיות אחראית שתהיה ברמה שלך. 2. לדווח על מספר שעות שהיה לוקח בשבילך בוודאות וככל שיש לספק יש להחמיר. 3. את לא זכאית לקבל פיצויי פיטורים עבור שעות אלו.

מקורות:

בעיקרון עובד אינו רשאי להעסיק עובדים אחרים תחתיו, שהרי הוא לא מוכר תפוקה אלא משכיר את עצמו. עם זאת, נראה שאין איסור לגבות עבור שעות אלו, שהרי לא גרע מיורד שלא ברשות בשדה העשויה ליטע שמגיע לו כפי ששווה לבעל השדה לשלם על תוצאה זו, ובמקרה זה אין איסור לכתחילה (עיין תשובת הגאונים חמדה גנוזה סי' מ) שהרי השבח הוא בעולם מבלי לנגוע בדבר אינו שלו.